25 lip 2019

5 zalet diety wegetariańskiej

grafika food, healthy, and fruit

1.Zmniejszenie ryzyka zachorowania na wiele chorób


 Wegetarianie są w grupie niskiego ryzyka, jeśli chodzi o otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, nowotwory, kamice nerkową i pęcherzyka żółciowego.
 Zwiększenie spożywania warzyw i owoców łączy się z dostarczaniem do organizmu większej ilością błonnika pokarmowego, witaminy C i innych składników, takich jak: flawonoidy, tokoferole czy karotenoidy, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym, dolegliwościom układu krążenia, a także zwiększają odporność organizmu na infekcje.


2.Przyczynienie się do zmniejszenia głodu na świecie.

1 ha ziemi przeznaczonej na uprawę wyżywi 25 osób, na hodowlę zwierząt rzeźnych - 5 osób.

3.Łatwiej jest utrzymać szczupłą sylwetkę.


Przemawia za tym fakt iż owoce i warzywa są niskokaloryczne i możemy ich zjeść objętościowo więcej. Dieta wegetariańska jest również bogata w błonnik, który poprawia pracę metabolizmu.
Statystycznie wegetarianie są o 13kg lżejsi.

4.Obniżenie poziomu cholesterolu 

  • Mała zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a duża niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

  • 5.Większa świadomość na temat zdrowego żywienia.

  • Często wegetarianie spędzają więcej czasu na przygotowaniu np.osobnych posiłków oraz bardziej interesują się tym czy dane produkty są zdrowe.


grafika fruit, food, and healthy

grafika food, fruit, and raspberry

InspirujÄ…ca grafika w We Heart It

InspirujÄ…ca grafika w We Heart It

grafika food, yummy, and delicious








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz