1.Zmniejszenie ryzyka zachorowania na wiele chorób
Wegetarianie są w grupie niskiego ryzyka, jeśli chodzi o otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, nowotwory, kamice nerkową i pęcherzyka żółciowego.
Zwiększenie spożywania warzyw i owoców łączy się z dostarczaniem do organizmu większej ilością błonnika pokarmowego, witaminy C i innych składników, takich jak: flawonoidy, tokoferole czy karotenoidy, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym, dolegliwościom układu krążenia, a także zwiększają odporność organizmu na infekcje.
2.Przyczynienie się do zmniejszenia głodu na świecie.
1 ha ziemi przeznaczonej na uprawę wyżywi 25 osób, na hodowlę zwierząt rzeźnych - 5 osób.
3.Łatwiej jest utrzymać szczupłą sylwetkę.
Przemawia za tym fakt iż owoce i warzywa są niskokaloryczne i możemy ich zjeść objętościowo więcej. Dieta wegetariańska jest również bogata w błonnik, który poprawia pracę metabolizmu.
Statystycznie wegetarianie są o 13kg lżejsi.
4.Obniżenie poziomu cholesterolu
- Mała zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu, a duża niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
- 5.Większa świadomość na temat zdrowego żywienia.
- Często wegetarianie spędzają więcej czasu na przygotowaniu np.osobnych posiłków oraz bardziej interesują się tym czy dane produkty są zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz